top of page
Search

Rudens ražas svētki aizvadīti

15. septembrī Plakanciema "Dižauļos" pie kopienas lapenes notika Miķeļdienas andele, maizes un ražas godināšana, kā arī rudens simbola - Miķeļa figūras veidošana. Sanākušos lutināja saule un patīkami siltie laikapstākļi, kas ļāva nesteidzīgi baudīt brīvdienu, kompāniju, ēdienu.


Tirdziņā satikās ne tikai vietējie Mežinieku tirgotāji, bet arī kaimiņi no Jāņupes, piedāvājot iegādāties labumus: dzērvenes, kūpinātas vistiņas, pašceptus kārumus, kā arī rokām darinātas mīļlietiņas: cepures, šalles, rotaļlietas, piekariņus u.c.


Pasākuma ievadu, kā ierasts, ieskandināja kapela "Brička", aicinot visu sasveicināties ar klātesošajiem vienotā Goda solī, kas ir tradicionāla deja, ar kuru atklāj ieražu svētkus Mežiniekos.


Diena turpinājās ar rudens ražas un pārticības simbola Miķeļa veidošanu. Ikviens apmeklētājs bija aicināts ņemt līdzi ziedus un dārza veltes, no kā izgatavot rudens vīriņu. Tā kā sanestie materiāli bija gana daudz un bagātīgi, tika izveidota arī Miķeļa kompanjone Matilde, tā viņu nosauca mūsu apkaimes patriots un pensionētais mežsargs Ojārs Tīsiņš.


Tālāk sekoja maizes godināšanas rituāls, kuru iesāka ar kopīgas ziedu mandalas veidošanu. Sanestie ziedi no dārziem, laukiem un pļavām tika izkārtoti skaistā aplī. Šajā darbiņā ar lielu prieku iesaistījās gan bērni, gan seniori. Turpinot procesu, kopīgi skaļi tika izteiktas pateicības vasaras siltajam laikam, bagātīgajai ražai, stiprai veselībai, draugiem, ģimenei, līdzcilvēku siltumam. Rituāla noslēgumā visi viesi cienājās ar svaigi ceptu, siltu rudzu maizīti un medu.


Kad darbiņi izdarīti, tad tika iekurta uguns, ap kuru pulcējās lieli mazi, tuvi un tāli - visi saviesīgi pļāpāja un cepa iemīļotās puļķīšu maizītes. Paldies visiem, kuri ieradās, kuplināja pasākumu un dalījās ar savu sirds siltumu!















0 comments

Comments


bottom of page