top of page
Search

Mežinieku iedzīvotāju kopienas pārstāvji atgriezušies no pieredzes apmaiņas brauciena.

No 16. līdz 20. septembrim Polijā, Krakovas apgabalā norisinājās Ķekavas novada iedzīvotāju  kopienu pieredzes apmaiņas un darba vērošanas brauciens, kurā tika apciemotas vietējās nevalstiskajās organizācijas, pašvaldību vadītāji, kā arī formālās un nefromālās kopienas. Delegācijas sastāvā bija Ķekavas novada apkaimju pārstāvji no Rāmavas, Katlakalna, Mežiniekiem un Jaunsila. 


Vizītes mērķis bija satikt kopienu līderus, iedvesmoties no viņu rastajiem problēmu risinājumiem, uzklausīt atziņas, pie kurām nonākuši daudzu gadu garumā strādājot pašvaldības un nevalstiskā sektora sadarbības stiprināšanā. Pieredzes brauciens notika ERASMUS+ Pieaugušo tālākizglītības mobilitātes projekta ietvaros, Nr.2023-1-LV01-KA121-ADU-00014287. 


Darba vērošanas vizīte, ko organizē Partnerība Daugavkrasts sadarbībā ar Mežinieku kopienas biedrību “Mežinieku apkaimes attīstībai” iesākās ar skautu organizācijas apciemojumu Korzkiew pilsētā. Tam sekoja brīvprātīgo ugunsdzēsēju depo apmeklējums. Polijā biedrībām ir ļauts nodarboties ar uzņēmējdarbību, ja ienākumi tiek reinvestēti biedrības mērķu sasniegšanā. Kā lielāko ieguvumu no skautu organizācijas darbības, mērs minēja spēju operatīvi reaģēt ārkārtas situācijās. (bēgļu pirmais vilnis, plūdi utml.) Galvenā vērtīgā atziņa bija, ka būt par brīvprātīgo ir prestiži. Iedvesmojoši, cik liels cilvēku īpatsvars kalpo sabiedrībai un dara to no sirds un ar lepnumu!


Niepolomice pilsētiņā valda senas tradīcijas sabiedrības un NVO sektora iesaistē līdzdalības budžetā, arī atbalsts 102 nevalstiskajām organizācijām ir vērā ņemams - tie ir 900 000 EUR gadā. Šobrīd pilsētā ir 3 pašvaldības uzturētas ēkas, kuras pilnībā nodotas NVO rokās. Jebkura iedzīvotāju kopiena- formāla vai neformāla- var rezervēt  telpas savām aktivitātēm, pasākumiem, sapulcēm utml.


Viesošanās mājīgā NVO un kultūras centrā Podleze pilsētā paliks atmiņā ar iespēju apčamdīt čūsku, jo par šī brīža pārvaldnieku ķļuvusi dabas aizsardzības un izglītības organizācija, kura tā pat kā to novērojām citās pašvaldībās, reizi gadā piedalās apsaimniekotāju konkursā. Dome katru mēnesi šai organizācijai piešķir 4500 EUR, lai uzturētu ēku, nodrošinātu 80h nodarbības apkaimes bērniem un algas pedagogiem. 


Vizītes otrajā dienā tika apmeklēta Skawina dome. Pārsteidzošākais bija NVO atbalsta rīku dažādība un mērķtiecīga sadarbības formas uzlabošana - te reizi gadā pašvaldība sarunā ar NVO izlemj, kas bijis veiksmīgi, kas jāuzlabo. Arī šīs pilsētas mērs, tā pat kā citi, ar lielu lepnumu stāsta par to, cik ļoti pašvaldība iesaistās NVO sektora stiprināšanā, cik atsaucīgi un aktīvi ir paši iedzīvotāji un cik ļoti neaizvietojams ir biedrību darbs, jo tās spēj nodrošināt nepieciešamo pakalpojumu ātri, kvalitatīvi, bieži vien par zemākām izmaksām, nekā to spētu piedāvāt pašvaldība. 


Projekta noslēgumā vieošanās kalnu ciematiņā Ochotnica Dolna pārsteidza ar harizmātisko mēru, kurš ar lielu lepnumu stāstīja gan par nākotnes elektroapgādes risinājumiem, gan par bagātīgu tradicionālo kulināro mantojumu, ko bija iespēja nobaudīt pēc prezentācijas. Mērs apņēmīgi virzās uz to, lai ciemats būtu aprīkots ar  autonomu elektroapgādes sistēmu. No šīs pieredzes vērtīgākā atziņa - domes lēmumu pieņemšana ir ļoti lēna, tāpēc ir labi, ka ir stipras nevalstiskās organizācijas, kas reaģē tur, kur vajadzīga tūlītēja palīdzība, piemēram, mājsaimnieču biedrība pēc Ķekavas delegācijas apciemojuma, devās atpakaļ uz NVO centru, lai brīvptātīgi gatavotu ēdienu, kas tiks nosūtīts plūdu skarto ciemu iedzīvotājiem. 



“20 gadu ilgā Polijas pašvaldību sadarbības ar NVO pieredze liecina, ka noteiktus valsts pārvaldes uzdevumus un funkcijas NVO var veikt efektīvāk, nezaudējot publiskā pakalpojuma kvalitāti.“ - Jaunsila kopienas pārstāvis






0 comments

Comments


bottom of page